Personporträtt på Ystad Tennisklubbs tränare, Alexander Olsson

Vad är din roll i klubben?

Jag delar ansvaret som chefstränare i Ystad Tennisklubb med min kollega Andre Schlyter.
Jag jobbar framförallt med våra tävlingsjuniorer men har även timmar från minitennis-vuxentennis, mixen och bredden på träningen tycker jag både är viktig och väldigt rolig/utmanande.
Vi är en klubb som vill framåt och satsar hårt med våra projekt, vi har stora tävlingar som ( Super Sommartouren 150k, Swedish Ladies, Ystadspelen ), träning för barn/ungdomar med speciella behov, nyanlända. Alla ska få möjligheten till att spela tennis.
Vad har du lärt dig det senaste året för att förbättra dig som tränare?

Har framförallt börja ställa mer frågor till andra kollegor, tittat mig omkring i andra klubbar och sedan plockat in moment som jag/vi tycker passar in i vår träning. Det är tillsammans vi ska nå framgång i Sverige, inte tänka för mycket på ditt och mitt.

 

Finns det saker som andra tränare säger som du inte håller med om?

Självklart, detta finns inom alla yrken.
Gillar dock tränare som sticker ut och vågar visa vägen, sen kan 2/10 saker vara horribla. Träningen är otroligt individanpassat och fungerar kanske super till den ena personen och mindre bra till nästa. Perssonkänslan är en nyckel.

 

Vad anser du är viktigast i tennis Sverige idag om vi ska komma på fötterna igen?

Som jag nämnde tidigare, samarbetet mellan oss tränare.  Att vi tillsammans ska lyckas. Att vi delar med oss av lyckade upplägg och att vi fortsätter studera andra nationer och se hur de jobbar. Plocka det bästa av allt och sen hitta vår egen väg. Men jag tycker det känns som vi är på rätt håll.

 

Min uppfattning är att det snackas mycket om ”grit” för tillfället och hur viktigt det är att juniorerna lär sig kämpa. Vilka är dina bästa tips på att lära våra ungdomar att kämpa?

Utan inställning kommer vi nå till en viss nivå, men med en ”jäkla” inställning finns inga gränser. Många barn föds med detta, andra inte och det är vår förbannade uppgift att se till så att adepterna kämpar på samtliga träningar/matcher.

Personligen tycker jag att varje träning ska innehålla pulsträning. ”Bollen är aldrig död förrän den studsat 2 gånger”. Oavsett var du är placerad i banan. Detta måste vi pusha för.

 

Hur gör du för att utveckla dig själv som tränare, vilka tips har du till andra tränare?

Ständig dialog med mina kollegor, tittar väldigt mycket på videos från tränare runt om i världen – det är viktigt, man plockar med sig saker som man själv tror på och sätter din prägel på träningen. Våga prova nya vägar och att våga misslyckas.
Vilket tips har du nu till motionärspelarna som ska byta inomhus till utomhusspel?

Tålamod, det tar sina timmar innan du/ni kommer anpassa er till vind, sol, felstudsar. Höj marginalerna över nätet och se till att röra något extra på fötterna. Det gäller att ta jobbet helt enkelt.

 

Vilket rack använder du och varför valde du detta rack?

Jag spelar med Instinct MP, den ger mig en bra mix på bra kontroll och härlig fart.