Den fysiska styrkan hos tennisspelare blir allt viktigare hela tiden. Tennispelarna idag är atleter och den fysiska träningen är genomtänkt in i minsta detalj. En del av den är skadeförebyggande träning. En tränare från min egen juniorålder sa en gång: “man blir inte bättre av att sitta på läktaren skadad och titta på”. Men vad är skadeförebyggande träning för något? Vi ställde några frågor till Johan Widenmark, fystränare i Mälarhöjdens IK Tennis, och bad honom förklara detta begrepp.

Av: Linus Eriksson

Vad är skadeförebyggande träning?

Man kan säga balansen mellan muskelaturen i kroppen. Symmetri i muskelaturen och rörligheten mellan vänster och höger sida, samt fram och baksida. Alla ben i kroppen kan röra sig i tre plan; frontal, sagital och rotationsplan. Genom screening läser man av detta och fungerar inte kedjan för uppgiften som skall utföras så är det lätt att något överbelastas och då kan skador uppstå. Skadeförebyggande träning kan man därför säga är träning för att stärka kedjan i kroppen före skadorna har uppstått.

 

Från vilken ålder bör skadeförebyggande träning vara en del av spelarens träningsupplägg?

Detta skall lekas in genom naturliga rörelser och genomtänkta övningar. Dragrörelser, pushrörelser och rotation till exempel. Detta i kombination av många olika stance och så småningom progression med rörelser som balans- och koordinationsmoment. Så man kan träna detta från väldigt ung ålder men givetvis med övningar anpassade efter just åldern och fysisk mognad – precis som man ska tänka med all typ av träning.

 

Hur ofta ska denna typ av träning bedrivas?

Varje Dag. Träna gärna motsatta rörelser från vad du använder i tennisen så som kast i olika fotställningar med icke dominanta handen. (Exempelvis, är du högerhänt så träna även kast med vänsterhanden.)

 

Vilka muskler och leder är kraftigast belastade hos tennisspelare?

Svårt att säga i och med att det beror på om kedjan genom slaget fungerar som den skall – om allt kopplas på som det ska. En fot som inte fungerar i tre plan kan orsaka ryggproblem, så ett problem på en kroppsdel kan orsaka en känsla av obehag hos en annan. Kroppen måste jobba i symbios från fot, knä och höft, så börja nerifrån med screeningen och kolla vad som händer i slaget. Som sagt, en höft kan påverka en axel och vi måste lära oss att kunna screena och läsa av detta. Detta leder i sin tur till att vi kan bestämma vilka övningar som är nödvändiga att göra för att bygga upp delar av vår kropp som vi kan utläsa är i behov av att stärkas upp, för att i framtiden undvika skador. 

 

För kontakt med Johan Widenmark eller för att följa honom närmre, se hans Instagram johanwidenmark.tennisfitness