Jag heter Rikard Rååd, jag är 16 år gammal och kommer ursprungligen från Kristinehamn. Jag har spelat tennis i snart tio år. Jag började i Kristinehamns TK tills jag var tolv ungefär, sedan spelade jag för Kils TK i drygt tre år. I nuläget spelar jag för Salk och har gjort sen i höstas.

Nu har jag min bas på Good to Great i Järfälla. Jag tränar där på fulltid och har Martin Öhrman som ansvarig tränare, men tränar även med andra tränare på akademin några gånger i veckan.

Jag skulle vilja säga att min styrka är att jag inte riktigt har några svagheter, är ganska allround. Mitt bästa slag är förmodligen forehand eller serve. En svaghet kan vara att jag ibland rör mig lite dåligt och då missar lite för mycket för vad min spelstil tillåter.

Vi har en öppen dialog om vad vi ska köra på varje pass och vad jag ska träna på, vi tränar det mesta i olika moment t.ex. spel, matning, kast eller så. Det är viktigt att jag alltid är medveten om vad jag ska träna på innan varje gång jag går på banan.

Resultatmässigt är min målsättning att ligga topp 300 på itf innan året är slut. Inom min tennisutveckling är det att utveckla fysiken ännu mer och göra mina vapen vassare och effektivare för att kunna konkurrera med de bästa på den internationella touren.

Mitt långsiktiga mål är att bli topp 50 på ATP. Om man ska kolla lite närmare och så är det att spela alla junior grand-slam när jag är 18.

För att nå dit är det viktigaste att lägga ner jobbet varje dag och göra mer än dina konkurrenter. Du måste också ha tydliga mål och ha en plan med allt du gör.

Vilket är ditt häftigaste ögonblick hittills?

– Det måste nog bli när jag vann SM förra året utomhus. Jag var ett år ung i klassen så det gör det väl lite speciellt. Jag låg hemma sjuk i en vecka innan tävlingen och bestämde mig inte för att spela förens samma dag som första matchen. Egentligen skulle jag nog inte ha spelat på grund av sjukdomen, jag var inte frisk än. Men som tur var så gick det och jag blev bättre under turneringens gång och jag hittade spelet mer och mer också. En väldigt oväntad seger då jag inte var i lysande form och nästan utan uppladdning, det var det som gjorde det speciellt.

Vilken är din favoritövning?

-Jag skulle nog säga att min favoritövning är, om man inte får räkna in poäng av något slag, när jag tränar på olika mönster med forehand ur olika positioner. Till exempel att jag kör två mot en, alltså själv på ena sidan och dem som är två bara spelar ner mot mitt backhand hörn. Min uppgift då kan till exempel vara att lägga två ner inside-out sen växla till inside-in. Man kan såklart köra hur många olika mönster som helst och träna på olika spelmoment men detta är en favorit.

Hur mycket tränar du en vanlig vecka?

-Mitt vanliga schema under veckorna innebär att jag spelar mellan 15-20h tennis och kör mellan 8-12h fysträning.

Vilket racked använder du och varför?

Jag spelar med Head Radical Mp, jag spelar med den för att det är en racket som har väldigt skön bollträff och har många bra spelegenskaper. Den är bra från alla positioner i banan även i jobbiga läget ute i hörnen. Den är bra balanserad och jag tycker att den är skön i alla slag.