Sommaren är här! Franska Öppna har precis avslutats, Båstadtennis är både igång och för en del spelare avslutad och skolorna har sedan någon vecka tillbaka haft avslutning. Vilket läge för alla tennisälskande juniorer att få vara proffs under tio veckor!

Av: Linus Eriksson

I Sverige har vi lyxen att ha fantastiska tennishallar att tillgå. Moderna, varma och många banor sett till vår yta och antal invånare. Vet inte om det stämmer men jag har hört att Sverige har flest banor sett till antal invånare i världen? Vet som sagt inte om det stämmer. Oavsett vad så hjälper inte det i storstäderna där banorna på kvällar och helger oftast är uthyrda. Men, när sommaren kommer ändras förutsättningarna för de juniorer som vill träna extra!

Dels så står helt plötsligt varenda tennishall mer eller mindre tom! Och utomhusbanorna brukar oftast inte vara lika uppbokade som inomhusbanor är på vintern. Möjlighet till mängd timmar är nu mer eller mindre obegränsad när banor finns och ingen skola står i vägen. Det vill säga, dags att vara sommarproffs!

 

En stor anledningtill andra länder i många fall ligger en bit före Sverige sägs vara just skolsystemet. Andra länders juniorer ges ofta möjlighet till att träna en större mängd på dagtid än vad svenska skolor gör. På sommaren sätter inte skolan stopp, nu kan alla träna två pass tennis med ordentlig uppvärmning före och ett eller två fyspass. Bara det inre drivet sätter stopp!

 

Jag minns när jag var junior, jag och en av Sveriges bästa tennisspelare idag Markus Eriksson bodde väldigt nära varandra. Vi brukade cykla till Mölndals eller Pixbos utomhusbanor och träna. En vecka en sommar körde vi femsetare. Ett set varje dag, och på fredagen när det stod 2-2 var det avgörande set. Inte visste vi då att Markus några år senare skulle spela riktiga avgörande femte set…! Eller en vecka betade vi av alla fyra Grand Slam-finalerna. Fast i minitennis inomhus för det regnade ute.

Så, ta nu chansen att spela ordentligt mycket tennis och bygg upp er fysik under sommaren. Nu finns det tid – kör bara kör!

#framåtförflerirörelse