Juni har blivit juli och säkert har många av er varit, eller är, i Båstad och spelar eller ser på tennis. Jag själv såg Mikael Ymers vinstmatch igår från en lägenhet i Lissabon i Portugal. Tennisens räknesystem är fantastiskt – en match är verkligen aldrig slut förrän sista bollen är slagen! Dels vände Mikael ett svårt underläge igår och dagen innan var man i och för sig kanske inte lika glad när Federer förlorade trots matchbollar…men likväl, det är alltid fight in i det sista.

 

Den här resan vi är på nu har jag och Jacqueline med oss en tränare till, Adam Blicher. Jag har tidigare skrivit om ”Return On Investment”, att man ska tänka till vad man lägger sina ekonomiska resurser på. Svaret på det kan ju givetvis vara olika från person till person, men att man i alla fall har en tanke med de beslut man tar.

Efter att ha rest mycket ensamma tillsammans i ett år så kände vi båda två att det var läge att få input från en ny röst i hur vi jobbar. Kanske en annan tränare ser andra saker än vad jag ser i hennes spel? Kanske han kan förklara vissa bitar på ett annat sätt än jag gör som får henne att förstå det bättre? Kanske jag som coach kan få feedback på vad jag kan tänka på för att kunna hjälpa henne på ett effektivare sätt?

Givetvis kan man inte på den här nivån resa med två tränare varje tävling. Sanningen är att man inte ens kan ha med sig en tränare varje tävling, men ibland kanske det i det långa loppet är värt att stå över en resa och maximera utvecklingsmöjligheterna under en annan.

 

Jag tror det är väldigt givande att öppna upp vyerna ibland. Stommen i ett team kan ändå vara densamma, men att under kortare, eller längre, perioder addera nya röster känns spännande. Även de allra bästa har jag upplevt gör detsamma. Två exempel är Roger Federer som ett tag adderade Stefan Edberg och som sen ett tag tillbaka har Ivan Ljubicic i sin box. Stanislas Wawrinka som förutom bland annat Magnus Norman nu också, i alla fall under en period, har Daniel Vallverdu som coach. Och nu senast Novak Djokovic som länge arbetat med Marian Vajda men som inför Wimbledon adderade Goran Ivanisevic till sitt tränarteam. Även de allra bästa letar vägar att bli ännu bättre.