Namn: Emil Holmgren

Född: 1992

Arbetsroll: Klubbchef i Växjö TS

Berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Jag är född och uppväxt i Falun och gick på tennisgymnasiet där. Då jag aldrig var någon riktig stjärna på att spela började jag att engagera mig i klubbverksamheten och jobbade väldigt tätt tillsammans med Mattias Pennonen och Toni Gustafsson. Framförallt med deras futuretävling och som styrelseledamot från året jag fyllde 18 år. Då min Sport Management-utbildning på Högskolan Dalarna inte hade någon praktik inplanerad fixade jag detta själv i Falu TK. Jag spenderade nog mer tid där än på skolan under studieåren och det blev några väldigt långa dagar, något jag lärde mig extremt mycket av och jag är väldigt tacksam för det. Samtidigt som detta dömde jag en hel del Swedish Open, Stockholm Open, Davis Cup och Fed Cup till exempel. Efter examen (2015) flyttade jag till Stockholm och arbetade med Kings of Tennis heltid under ett år, efter det flyttade jag till Växjö då jag har flickvän här sedan fem år tillbaka. Jag valdes in i styrelsen relativt snabbt och januari 2018 blev jag anställd som klubbchef.

Du gick med i styrelsen både i Falu TK och i Växjö TS i relativt ung ålder. Vad berodde det på?

Jag tror det beror på att jag har engagerat mig och visat att jag vill och kan ta ansvar. Det är något jag verkligen kan rekommendera juniorer i samma ålder, även fast man inte vill jobba med tennis senare i livet är det en väldigt bra erfarenhet och bra för CV exempelvis.

Hur är det att vara klubbchef i en klubb med så stark tradition? Är det en börda i och med många åsikter om hur man ”ska göra” eller är det en styrka att man har framgång så tungt inpräntat i väggarna?

– Svårt att svara på. De flesta från ”den gamla goda tiden” är inte så inblandade i det dagliga arbetet. Men jag har väldigt bra bollplank i ”Fidde” Rosengren, Tuomas Heinonen, Åke Magnusson och många andra. Annars väljer jag nog att se historian som en styrka, det är ett fint varumärke, Växjö TS.

Hur mår Växjö TS idag som förening? 

 – Jag skulle säga att föreningen mår bättre än på länge. Sedan jag kom in för 18 månader sedan har det skett en hel del ändringar som kanske inte syns utåt, men som underlättar för oss internt. Byte av bokningssystem, kassasystem, lönesystem och så vidare. Våra största utmaningar framöver är nog upprustning av Strandbjörkshallen samt hitta ett sätt för att få fram fler juniorer som gillar att tävla och träna.

Varför finns Växjö TS?

– I grunden finns Växjö TS för att erbjuda tennisspel till barn och vuxna i Växjö-området med omnejd. Det är viktigt att komma ihåg det. Vi har cirka 650 medlemmar, varav 50 är tävlingsspelare. Det blir väldigt ofta att man enbart pratar om dessa 7 %. Jag tror på en mix där det finns en hög trivsel och folk vill vistas i hallen, samtidigt skapa en miljö där juniorer känner sig motiverade och har så bra förutsättningar som möjligt för att bli duktiga på tennis. Jag personligen vill känna att jag alltid har möjlighet att utvecklas och känna att jag blir bättre på mitt jobb. Det är en väldigt bred tjänst där man förväntas kunna det mesta, så det är nog en kostym man får växa in i med tiden. I framtiden ser jag mig inte nödvändigtvis i en klubbchefsroll, men förhoppningsvis med någon koppling till idrotten och allra helst tennis, kanske i förening eller förbund.

Vad brinner du personligen för?

– Jag brinner för att göra tennisen mer lätt-tillgänglig, till exempel genom Tennis på Gatan eller jobb med rullstolstennis till exempel. Jag tror att Sverige behöver hitta massor av nya tennisspelare, barn som vuxna. Sen brinner jag även för eliten också, däremot är jag inte rätt man för att ta fram en världsetta, långtifrån. Men om jag kan hjälpa spelare och ledare att skapa förutsättningar för detta är jag väldigt nöjd.

Vilken tycker du är den största missuppfattningen/myten inom tennisen som många tror på?

– Att det är en ”rikemanssport”. Att bara spela tennisskola en gång i veckan är inte särskilt dyrt i de flesta klubbar och du kan ha samma racket relativt länge. Sedan är det en helt annan diskussion om du är en familj med tre barn som åker runt i landet och tävlar. Men rent generellt som ”breddsport” eller motionsform är tennis inte alls särskilt dyrt. Samt att det sjunde gamet skulle vara så viktigt, jag säger nionde.

Jag vet att Växjö ända sedan jag var junior alltid har förespråkat eget spel mycket, något som tex Fidde Rosengren också talar sig varmt om. Är det något som klubben fortfarande anser värdefullt och viktigt för juniorerna?

– Absolut. Sedan beror det ju helt på vad man gör under den spontantimmen. Sitter man och kollar mobilen halva timmen och står stilla och slår i mitten till varandra resten av tiden tror jag inte man blir särskilt mycket bättre. Jag hoppas vi kan få till att juniorerna åker till hallen och spelar match mot varandra, och hatar att förlora. Man vill se lite eld i ögonen även när det inte står en tränare och glor.

Vilket tennisracket använder du dig av och varför?

– Jag har tidigare spelat med Radical men har sedan förra året HEAD Speed MP. Väldigt nöjd med den då jag haft problem med handen innan och det blir en mjuk och skön bollträff. Sen att det är det snyggaste racketet på marknaden skadar ju inte.