Namn: Olivia Svensson

Klubb: Vänersborgs TK

Ålder: 22 år

Utbildning: TGU 2, Förbundsdomare, Förbundstävlingsledare, Multi Skillz, diverse SISU Utbildningar + 2 Specialidrottskurser

Förebild och varför: Fidde Rosengren och Magnus Ennerberg. Fidde då han har en tränarstil jag är van vid som spelare själv och som också jobbat starkt med proffs både här i Sverige  och utomlands och besitter stor erfarenhet kring touren. 

Magnus då jag fick möjlighet att jobba bredvid honom på KLTK och fick lära mig så otroligt mycket utav honom gällande träning av främst juniorer i olika åldrar. Dessutom hans omtänksamhet med hjälp och stöttning till alla. 

Boktips kopplat till tennis: Vanans Makt av Charles Duhigg

 

– Berätta om din bakgrund inom tennisen och hur du kom in på tränarbanan? 

Jag började spela tennis i Lilla Edets TK när jag var 9 år gammal. Jag tränade och tävlade frekvent tills jag var 15 år gammal då jag valde att avta tävlandet och trappa ner på tränandet, men ville absolut inte sluta med sporten. I samma veva började jag hjälpa till mer i hemmaklubben och ville inom kort också börja som tränare. Jag gick plattformen när jag då va 15 år gammal och därefter fortsatte jag jobba på och kände att jag ville satsa på att vara tränare och även verksam på andra håll inom sporten. Jag fortsatte utbilda mig, jobbade på i olika klubbar på timmar och hjälpte till på både läger och aktiviteter (både i klubbarna och på regional nivå). När jag tagit studenten var planen att direkt börja jobba heltid med tennisen. Jag jobbade till att börja med som timtränare i 3 olika klubbar Hösten 2017 och Våren 2018. Hösten 2018 flyttade jag sedan till Stockholm för att börja jobba på KLTK i deras juniorverksamhet. Sommaren 2019 valde jag att flytta tillbaka mot ”hemtrakterna” och jobbade under hösten åter timmar i 2 klubbar + läste specialidrottskurser på distans. Till januari 2020 började jag som huvudtränare i Vänersborgs Tennisklubb där jag är verksam idag.

– Olivia, varför älskar du tennis?

Tennis är en sport med variation, på så många sätt! Spelet är varierat och aldrig sig likt, vare sig det är match eller träning, singel eller dubbel, teknik eller taktik och många slag att välja på. Tennisen vänder sig till alla åldrar och är anpassningsbar till vilken nivå man än är på. Dessutom är tennisen en individuell idrott där du får möjlighet till att lära känna nya människor på många olika sätt. Som spelare, ledare och funktionär genom läger, tävlingar, evenemang med mera, på olika plaster runtom i landet (och även i världen).

– Om du fick förändra en regel inom tennisen, vilken skulle du ändra på och varför?

Detta vänder sig då främst till Svenska Tennisförbundet (ingen generell regel gällande själva spelet). Att det borde vara mer obligatorisk med domare i yngre åldrar på alla nivåer av turneringar. De har fullt upp med sitt spel och har ofta svårt att hålla koll på både regler och poängräkning samtidigt (trots att de egentligen kan det). Detta är självklart en resursfråga men jag tror det hade underlättat för många!

– Det pratas om att den mentala biten i tennis är extremt viktig. Ge ditt bästa förslag på hur man kan få in mental träning i själva tennisträningen på banan? 

Skapa spelövningar med situationer där det mentala ställs på prov. Även att aktivt prata om känslor och tankar, både i grupp och individuellt. Det är okej att känna/tänka på ett vis, men hur ska vi agera för att förändra eller förstärka ett specifikt beteende för vår tennis skull (och även för individens välmående i sin helhet).

– Du har jobbat både i lite mindre klubbar och större så som KLTK. Vilka är de största skillnaderna mellan att jobba i en mindre och en större klubb?

I mindre klubb blir man som tränare ibland lite ”allt-i-allo” samtidigt som man ska ta hand om tennisbiten, exempelvis inhandling av saker till kiosken, byta soppåsar om de är fulla, ta hand om banorna (inne och ute) med mera, medan i en storklubb finns det folk som gör detta och du kan fokusera helt på tennisen. I större klubb har du fler kollegor att bolla med vad gäller utveckling, planering och kommande aktiviteter/tävlingar medan i en mindre klubb kanske du har ett antal timtränare som du bara träffar vid sina arbetstimmar och kan ta hjälp utav vid olika tillfällen men som inte finns med dig däremellan. I mindre klubb är förutsättningarna också större till att träffa de flesta i klubben (föräldrar, spelare och övriga hjälpsamma) då man oftast kommer i kontakt med dem vid något tillfälle då och då, medan i en stor klubb finns också såklart den möjligheten men oftast är det mer uppdelat där till vilken spelarkategori man jobbar med.

– Om du ska ge ditt bästa träningstips till en äldre motionär som vill ta sin tennis till nästa nivå, vad skulle det vara?

Spela på egen hand med olika spelare. Tänk på rörelsen på banan, är bollen igång ska kroppen va igång. Våga tävla, spela något inom klubben eller testa en motionstävling, tävling ger stor utveckling och perspektiv.

– Vilket racket använder du och varför?

Jag spelar med Speed S Graphene 360 +. Detta är ett väldigt trevligt rack att både spela med och arbeta med. Ett bra allround-rack som passar alla delar utav tennisspelet