Hur ska man som spelare komma ihåg vad man kan göra för förändringar under en match mitt i stridens hetta? Svårt att bestämma sig för vad man ska göra? Lätt att bli stressad och glömma bort? EuroElite och dess grundare Dave Bandelin har tagit fram ett speciellt matchpapper som deras spelare har med sig ut på banan som hjälper till att guida en rätt. Här berättar Dave själv om matchpapperet och hur han kom upp med idén till det.

Jag kom på idén om matchpapper för över 30 år sen när jag coachade på college i USA. Jag kände att spelarna behövde något att fokusera på när jag coachade spelare på flera banor och inte kunde sitta med någon hela tiden. Jag kunde jobba med en spelare på banan men upptäckte att under tiden jag pratade med en spelare kunde en annan samtidigt behöva min hjälp. Då kom jag upp med tanken att om jag inte på en gång kunde prata med spelaren så kunde ett papper guida honom och fräscha upp minnet så pass att han kunde vända på matchen. Faktum är att jag gjorde just det med Kevin Chahoud i Colombia; numer är det tillåtet att coacha spelare på banan i Grade1 ITF:er tre gånger per match när det är huvuddomare på banan, därför passade det perfekt för Kevin att använda sitt matchpapper mellan gångerna jag kunde komma ner och jobba med honom på banan.

Minst 30 gångerper år får jag mail om hur matchpappret har fungerat och hjälpt våra Euroelite-spelare att vända på matcher…allt genom bara ett papper! Det är häftigt att även ”gamla EuroEliters” använder det, så som fred Simonsson och för bara en månad sen fick jag ett mail från Simon Freund, som precis vunnit en Challengerdubbel tror jag det var, som ville ha det nya matchapperet för en spelare han arbetar ihop med.

Responsen från spelare har varit otrolig! Spelare som använder papperet har om inte vänt på hela matchen åtminstone funnit att deras prestation har blivit bättre bara genom en påminnelse om att göra saker som ”inte kräver någon talang”, så som att andas för att slappna av, göra dina ritualer mellan poäng, slå mot motståndarens svaghet eller kanske byta racket om saker inte känns så bra. Alla de här områdena finns på papperet, men den viktigaste punkten enligt spelarnas respons är oftast att byta tröja eller racket för att få en nystart i matchen, position i banan och att inte bli för passiv på banan, framförallt när man ska ”stänga matchen”. 

Jag tog fram den generella utformningen av papperet. Jag ville ha informationen i en viss ordning så att spelarnas ögon skulle följa en viss väg framåt på papperet. Jag låter spelarna träna på att använda papperet under våra läger så dem blir varna vid hur man ska använda det.