Namn:Philip Cassel

Ålder:27 år

Arbetsroll:Klubbchef i Söndrums TK

Kan det vara en av landets yngsta klubbchefer vi här porträtterar? Philip Cassel är en äkta tennisentusiast som testat vingarna inom andra områden men hittat tillbaka till tennisen och insett att det är det här han älskar mer än något annat. Läs om Philips utmaningar med bantider i Söndrum och vad han tror är viktigt att få in mer i den dagliga juniorträningen. 

Av: Linus Eriksson

Berätta lite om dig själv. Vem är du och din bakgrund?

Philip Cassel och är 27 år. Har spelat tennis sen jag var cirka sju år så man kan väl säga att det är något sorts av 20 års jubileum i år. Jag bor i Halmstad just nu med min sambo och min nu 4 månader gamla valp Yoda. Jag har som sagt spelat tennis ett tag. Jag började lira i Kungsängens TK uppe i Stockholm för att senare vid 12 års ålder flytta till Göteborg och börja i Pixbo TK. Gymnasiet gick jag på Katrinelund, på tennisgymnasiet, där jag fick spela väldigt mycket tennis men även läsa idrottspsykologi, något som jag verkligen gillade. Efter tre år på gymnasiet kände jag inte direkt för att plugga mer, därav blev det inget college för mig. Däremot fick jag chansen att flytta ner till Tyskland och lira i deras serie under ett halvår, något som verkligen var en upplevelse. Lirade div. 1 för Kungsbacka TK under en kort period men kände efter ett tag när jag hade varit hemma i Sverige igen att motivationen för så pass mycket träning och tävling inte längre fanns där. Jag började stå lite på banan som tränare istället, men fick upp intresset för studierna igen och sökte till Halmstad Högskola och den idrottsvetenskapliga linjen med inriktning psykologi. Efter tre år på högskolan så började tankarna komma tillbaka till tennisen och jag sökte en tjänst som tränare på heltid i Söndrums TK som jag senare fick och där är jag väl egentligen idag, fast klubbchef för klubben. Jobbar tillsammans med min kollega Jonas Ronnhagen som tidigare har spelat i klubben under många år.

Vad gör att du trivs så bra som tennistränare?
Tennis är något som man lever, i alla fall jag. Jag älskar att titta på tennis, spela tennis och lära ut tennis. Det är nog därför jag blev tennistränare. Utvecklingen och glädje är något som jag verkligen brinner för att se hos mina elever, det spelar egentligen ingen roll om man tränar en gång i veckan eller om man kommer hit varje dag. Så länge alla mår bra av att komma hit och känna att man utvecklas som spelare samt som människa så tycker jag att jag har lyckats med mitt jobb. Glädjen till tennis är vad som motiverar mig, att få dela med mig av lite halvnördiga analyser med min kollega Jonas när vi har sett Federer torska mot Thiem eller när vi själva har lirat någon seriematch i helgen. Sen att få träffa alla spelare varje dag är något som jag verkligen älskar, att få se dem hålla på med något som jag tycker är lika roligt och att känna glädjen/besvikelsen när man vinner eller förlorar matcher.

 

Vad är talang för dig?
Otroligt svår fråga det där med talang…men jag skulle väl säga någon som har det lilla extra. Sen behöver det nödvändigtvis inte vara att man har snyggast forehand eller bäst serve. Det kan lika gärna handla om den som vill mest och aldrig ger upp. Att ha suget att efter ha förlorat en match, vilja gå ner och göra det bättre. Eller att aldrig vara riktigt nöjd, att även fast man kanske har vunnit mot någon som man inte trodde eller tar hem en turnering, att fortfarande vara sugen på att utvecklas och bli bättre. Det kanske jag skulle säga är någon typ av talang som jag tror väldigt få numera besitter…

Vad har du ändrat uppfattning om som tränare de sista åren?
Något som jag tror de flesta tränare ser i sina hallar, att det spontana spelet kommer inte alls lika mycket som förr. Att det är väldigt mycket som ska vara uppstyrt hela tiden och mer och mer försvinner lekfullheten med sporten. Sen tror jag mycket på det mentala, att vi måste börja få in tidigt hur man ska tänka eller hur man KAN tänka för att hjälpa sig själv under svåra situationen under träning/match.


Berätta lite om Söndrums verksamhet, vad är era styrkor och vad ni står inför för utmaningar?

Söndrums TK har en fin verksamhet som hela tiden växer…men tyvärr är den fortfarande långt ifrån sina glansdagar då många SM-guld och liknande hämtades hem till klubben. Men vi jobbar på att försöka jobba upp klubbkänslan samt få fler att komma hit och hänga och spela mer tennis. Våra styrkor är att vi ha en fin hall med 5 innebanor, 5 stycken utebanor och många möjligheter att spela tennis på. Men tyvärr är det inte vi som äger hallen eller innebanorna, då det är en ekonomisk förening som äger allt. Så det blir tyvärr en liten pengafråga när det kommer till att spela tennis, något som jag har från start försökt att jobba bort och ändå har fått rätt många timmar där iaf juniorerna får träna och spela gratis med varandra. Det är väl lite det som är vår största utmaning också, då vi endast kan ha träningar fram till 19 de flesta dagar då det fylls på med abonnemang sen…men som sagt man får vara glad över de timmar vi har och göra det allra bästa av dem.

Hur förkovrar du och utvecklar du dig som tränare?

Jag försöker att hänga med på så mycket som jag hinner med tränarseminarium och utbyten mellan klubbar. Men det är också svårt när man har en valp där hemma som kräver mycket tid samt en underbar sambo som förtjänar mycket credd för allt hon gör.

* Vad är ditt mål som tränare i?
Jag har lite mål vart jag vill med Söndrums TK och hur utvecklingen ska försöka öka här med fler spelare samt kanske en till tränarkollega. Sen personliga mål är något som jag jobbar med hela tiden. Några långsiktiga personliga mål som tennistränare har jag nog inte satt än, jag försöker göra varje dag, varje träning, varje minut så bra som möjligt.

* Vilket rack använder du och varför?

Jag spelar just nu med Head Prestige MP då jag älskar den ramen. Jag har alltid gillat tätsträngade racketar. Men nu de senaste månaderna har jag även börjat lira mer och mer med den nya Gravity som jag helt och hållet har börjat älska att spela med. Får en otroligt skön träff med Gravityracket och gillar den smala ramen samt att det är ett riktigt schysst rack rent designmässigt.